טרום סוכרת מתרחשת כאשר יש רמות סוכר גבוהות בדם, אך הן אינן גבוהות מספיק כדי להיחשב לסוכרת מסוג 2. קבלת אבחנה של טרום סוכרת יכולה להיות משמעותית. בעיקר בשל העובדה שאנשים רבים חוששים להפוך לסוכרתיים, אך אינם בטוחים כיצד למנוע זאת.
למרות שלא כל מי שיש לו טרום סוכרת יפתחו סוכרת מסוג 2, זה הזמן הטוב ביותר להתחיל לבצע כמה שינויים בתזונה ובאורח החיים שלך כדי לעזור להפחית את הסיכון לסוכרת. על ידי כמה שינויים בריאים, רמות הסוכר בדם שלך עשויות אפילו לחזור לנורמליות. מספר מחקרים הראו ששינוי בהרגלי החיים יכול למנוע התפתחות סוכרת ביותר מ-50% מהמקרים.
אינפו טרום סוכרת
בנוסף, אצל אנשים שבדקו העמסת סוכר של 75 גרם, אם ערך הסוכר שעתיים אחרי ההעמסה מעל 140 מ"ג/ד"ל ועד 199 מ"ג/ד"ל כולל מתאים לטרום סוכרת. ערך של 200 מ"ג/ד"ל ומעלה מחשיד לקיום סוכרת.
חשוב לציין שההמוגלובין המסוכרר תלוי במשך החיים של כדוריות הדם. במצבים של אנמיה, חוסר בברזל, פירוק מוגבר של כדוריות הדם (המוליזה) הבדיקה עלולה להיות לא אמינה. במצב כזה כדאי לשקול ניטור סוכר על ידי מדידת סוכר מהאצבע בצום ושעה אחרי האוכל או חיבור חד פעמי להולטר סוכר (מד סוכר רציף).
4 צפייה בגלריה
בדיקת רמת סוכר בדם
בדיקת רמת סוכר בדם
בדיקת רמת סוכר בדם. לא כל טרום סוכרת תהפוך לסוכרת
(צילום: Shutterstock)
במקרה שהסוכר בצום תקין אך ההמוגלובין המסוכרר מוגבר, עולה החשד לרמות סוכר מוגברות לאחר האוכל. במקרה כזה אפשר לשקול לבצע הולטר סוכר חד-פעמי כדי לבחון את התגובה הגליקמית למזונות שונים. ולהתאים את התזונה באופן אישי.
מה גורם לטרום- סוכרת? הגורם לטרום-סוכרת זהה לגורם לסוכרת מסוג 2 - בעיקר, תנגודת לאינסולין וירידה בתפקודי תאי הבטא שמפרישים אינסולין מהלבלב. תנגודת לאינסולין מתרחשת כאשר תאים בשרירים, בשומן ובכבד שלך לא מגיבים כמו שצריך לאינסולין, ההורמון שמופרש מהלבלב שלך ומווסת את רמות הסוכר בדם על ידי פינוי הסוכר מהדם לרקמות השונות: שריר, כבד, שומן. כאשר אין לך מספיק אינסולין או שהגוף שלך לא מגיב אליו כראוי, את/ה חווה רמות גבוהות של סוכר בדם.
מספר גורמים יכולים לתרום לתנגודת לאינסולין:
  • עודף שומן בגוף, במיוחד בבטן ומסביב לאיברים (שומן ויסצראלי): הצטברות שומן בכבד מביאה לכבד שומני ולתנגודת לפעילות האינסולין ברמת הכבד, דבר שמביא ליצור מוגבר של סוכר ע"י הכבד ולעלייה ברמות הסוכר בצום. שומן ששוקע בלבלב פוגע בתפקוד תאי הבטא ומביא לירידה ביכולת להפריש אינסולין בתגובה לעלייה ברמת הסוכר בדם.
  • חוסר פעילות גופנית.
  • אכילת יתר של מזונות מעובדים, עתירי פחמימות ושומן רווי.
  • שימוש בתרופות מסוימות: כמו שימוש ארוך טווח בסטרואידים. תרופות אנטיפסיכוטיות, תרופות שמווסות את מערכת החיסון למניעת דחייה של איבר מושתל. במידה קלה תרופות ללחץ דם כגון חוסמי בטא ותיאיזידים ובסיכון של 0.5% סטטינים.
  • גנטיקה.
  • הפרעות הורמונליות: כמו פעילות יתר של בלוטת התריס, תסמונת קושינג (עודף של קורטיזול) ואקרומגלי (עודף של הורמון גדילה).
  • מתח כרוני וחוסר שינה איכותית.
  • שחלות פולציסטיות.
  • סוכרת היריון בעבר.
באופן נדיר טרום סוכרת יכולה להיות טרום סוכרת מסוג 1 (מחלה אוטואימונית שקשורה להרס תאי הבטא בלבלב על ידי מערכת החיסון) שכיח יותר באנשים ללא עודף משקל עם מחלות אוטואימוניות אחרות (כגון הפרעות בתפקוד בלוטת התריס, צליאק, ירידה בתפקוד יותרת הכליה, דלקות פרקים, מחלות מעי דלקתיות) אצלם או בקרב בני משפחה מדרגה ראשונה.
4 צפייה בגלריה
דני זלבסקי, ד"ר מאיה איש שלום
דני זלבסקי, ד"ר מאיה איש שלום
דני זלבסקי, ד"ר מאיה איש שלום
(צילום: באדיבות המצולם, מרכז DMC לטיפול בסוכרת)
במקרה כזה יש כיום תרופות שמווסתות את פעילות מערכת החיסון ויכולות להאט ולמנוע הופעה של סוכרת מסוג 1. ככל הנראה גם במצב של טרום סוכרת מסוג 1 יש חשיבת להפחתת צריכה של פחמימות ולפעילות גופנית סדירה.
אלו הפעולות שיעזרו למנוע להגיע ממצב של טרום סוכרת לסוכרת
1. ירידה במשקל: אם אתה סובל מעודף משקל, ירידה של 5% עד 7% ממשקל הגוף שלך יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לסוכרת מסוג 2. כדי לשמור על המשקל שלך בטווח בריא, התמקד בשינויים קבועים בהרגלי האכילה והפעילות הגופנית שלך.
ירידה במשקל מביאה להיעלמות של הסוכר מהכבד, השומן הבטני העמוק, וכן השומן ששקע בלבלב. הללו משפרים את הרגישות לאינסולין בכבד, וכן את יכולת הפרשת האינסולין על ידי הלבלב. אם יש עודף משקל משמעותי ניתן להיעזר בתרופות לירידה במשקל, אך חשוב להבין שהשימוש בהן הוא כרוני. והפסקת השימוש תביא לעלייה של המשקל חזרה לבסיס בהדרגה.
4 צפייה בגלריה
השמנה השמנת יתר עודף משקל
השמנה השמנת יתר עודף משקל
ירידה של 5% עד 7% ממשקל הגוף יכולה להפחית משמעותית את הסיכון לסוכרת מסוג 2
(צילום: shutterstock)
2. אכילת מזונות בריאים: תזונה עשירה בפירות, ירקות, אגוזים, דגנים מלאים, ודגים מפחיתה את הסיכון לטרום סוכרת. צמצמו משמעותית את כמות הסוכרים הפשוטים בתזונה: סוכר, עוגות, עוגיות, חטיפים, מאפים, ממתקים, גלידות, משקאות מוגזים, מיצים או משקאות ממותקים. בחרו מזונות עשירים בסיבים תזונתיים.
3. בקרת פחמימות: כמות הפחמימות בתפריט משפיעה על רמת הסוכר בדם. במצב של טרום סוכרת, מומלץ להגביל את כמות הפחמימות בארוחות עד כדי 1/4 צלחת בלבד. לדוגמה, פסטה, אורז, תפוחי אדמה, בטטה, אפונה, תירס, לחם, לחמניות, חלה, פיתות, גריסים, ודגנים אחרים או ירקות עמילניים. עדיפות לצריכת קמחים שאינם לבנים.
העלייה ברמות הסוכר בעקבות צריכה של פחמימות היא אישית ושונה מאדם לאדם, ולכן ניתן לשקול ניטור סוכר בבדיקת סוכר מהאצבע שעה אחרי האוכל (היעד שהסוכר לא יעבור 155 מ"ג/ד"ל) או חיבור חד פעמי להולטר סוכר כדי למצוא את המזונות שפחות מעלים את רמת הסוכר.
4 צפייה בגלריה
מרוץ ריצה
מרוץ ריצה
פעילות גופנית. משפרת את הרגישות לאינסולין
(shutterstock)
4. פעילות גופנית: פעילות גופנית עוזרת לשלוט במשקל, מנצלת סוכר לאנרגיה ומסייעת לגוף להשתמש באינסולין בצורה יעילה יותר. שאפו ללפחות 150 דקות של פעילות אירובית מתונה או 75 דקות בשבוע של פעילות בעצימות גבוהה או שילוב של פעילות גופנית מתונה ונמרצת. פעילות גופנית משפרת את הרגישות לאינסולין, השפעה שנמשכת עד 72 שעות אחרי ביצועה.
5. אימוני כוח ומסת שרירים: עוזרים לשלוט ברמת הסוכר בדם, השרירים מעלים את הרגישות לאינסולין, וכך מורידים את רמת הסוכר בדם.
6. הפסקת עישון: יכולה לשפר את אופן פעולת האינסולין, ולשפר את רמת הסוכר בדם.
ד"ר מאיה איש-שלום, מומחית ברפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת במרפאת DMC ובקופת חולים מאוחדת; דני זלבסקי, פיזיולוג מאמץ ודיאטן קליני באסותא מרכזים רפואיים